terug naar overzicht

Rammant Food Services gaat na overname verder als Horeca Foods / Voka Ondernemers 11 2017

Lokale verankering cruciaal voor overnemer en overlater

Sinds 1 mei is Horeca Foods uit Brugge de nieuwe eigenaar van Rammant Food Services (RFS) uit Oostende. Hoewel de beide zaakvoerders elkaar al 25 jaar kennen en ook door en door vertrouwen, namen ze toch de onafhankelijke overnamebegeleider O.B.A. uit Kortrijk onder de arm om de overname te begeleiden. "Wij zouden misschien al overeenkomen terwijl de overname nog niet goed onderbouwd is. Het is dan ook geen snoepwinkel die je overneemt", vertellen Werner Hoet (RFS) en Dirk De Prest (Horeca Foods).

RFS startte oorspronkelijk als aardappelhandel die ook geschilde aardappelen ging leveren aan restaurants en frituren. In 1986 stapte Werner Hoet als derde generatie in het bedrijf van zijn schoonouders. Hij verruimde het gamma tot een totaalleverancier voor de horeca van Nieuwpoort tot De Haan en Torhout met als kern Oostende. Bij gebrek aan opvolging begon hij vorig jaar uit te kijken naar andere oplossingen. "Ik ging niet op zoek naar de grote spelers omdat ik onze lokale verankering en de persoonlijke aanpak belangrijk vind. Horeca Foods is ook een familiebedrijf, in een aangrenzende regio, en via aankoopgroepering Oresto Food Partners ken ik Dirk al jarenlang."

"Mijn ouders startten in 1957 als melkventer bij particulieren", vertelt Dirk De Prest. "Sinds de jaren 80 doen we enkel nog de professionele markt. Naast vers vlees en verse vis en groenten, leveren we alles, van diepvries over droge voeding tot non-food. Onze regio loopt van Wenduine tot de Nederlandse en Oost- Vlaamse grens met als kern Brugge. Door de ligging en de synergie tussen beide bedrijven zat deze overname eraan te komen. Voortaan gaan we verder onder de naam Horeca Foods, met vestigingen in Brugge en Oostende. Samen hebben we 36 medewerkers en een omzet van 20 miljoen euro."

Geleidelijke overgang.

O.B.A. stelde een stappenplan op voor het overnametraject, dat een jaar duurde. "Heel wat zaken zaten goed bij RFS", vertelt Martijn Coucke. "Maar er waren nog een aantal zaken onzeker en die mogelijke hinderpalen moesten vooraf worden aangepakt. Een overnemer zal immers nooit problemen overnemen. Het is als overlater ook belangrijk dat je tijdens dat traject blijft investeren in je bedrijf. Als het materiaal hier verouderd was geweest, had de koper dat ongetwijfeld verrekend in de prijs. Bovendien streven we naar een geleidelijke overgang, waarbij de overlater nog een tijd ter beschikking blijft. Dat is ook belangrijk om de medewerkers niet te bruskeren. Het komt erop aan om ruim op tijd aan zo’n overnameproces te beginnen, en niet enkel omdat er veel bij komt kijken. In enkele recente cases werden we geconfronteerd met het plotse overlijden van de overlater."

Werner Hoet: "Je mag niet te emotioneel worden als je je bedrijf overlaat, ook al betekent het dat het niet langer in de familie blijft. Finaal kijken we naar de balans en zijn we mensen die commercieel zijn." "Als overnemer heb je altijd het gevoel dat je te véél hebt betaald, terwijl de overlater vindt dat hij te weinig krijgt", lacht Dirk De Prest. "Daarom streven wij altijd naar deals waarbij elke partij tevreden is", besluit Martijn Coucke. (SD - Foto EV)

terug naar overzicht