terug naar overzicht

O.B.A. uw onafhankelijk partner in overnames / Sterck Oost-Vlaanderen 12 2021

Al 33 jaar lang is O.B.A een professionele en discrete partner in overnamebemiddeling. Het bedrijf werd opgericht door Johan Coucke, telt vandaag zes mensen en heeft twee kantoren, één in Kortrijk en één in Antwerpen. “We moeten van alle markten thuis zijn en de gulden middenweg naar een compromis vinden”, zegt  de zoon van de oprichter en managing partner Martijn Coucke.

O.B.A is het oudste kantoor in Vlaanderen inzake overname-bemiddeling. Begeleiding bij een overname of overlating van een zaak in het volste vertrouwen is hun kerntaak. “We zijn een onafhankelijke speler die bedrijfsleiders begeleidt bij het overlaten of overnemen van rendabele bedrijven in verschillende sectoren”, zegt Martijn Coucke. “Zo werken wij in alle onafhankelijkheid samen met externe partijen zoals investeerders, strategische kopers, private equity-fondsen en accountancykantoren.”

Meestal wordt O.B.A. gecontacteerd door de verkoper. Waarbij O.B.A. de bedrijfsleider bijstaat in de zoektocht naar een geschikte koper, in de meeste gevallen probeert O.B.A. verschillende types kandidaten aan te brengen, gaande van sectorgenoten, private equity, investeerders tot jonge ambitieuze (startende)ondernemers. “Daarnaast werken we samen met verschillende partijen en adviseurs om tot het gezamenlijk doel te komen. En dat mag je op de lange termijn zien. Zo kunnen eventuele problemen tijdig gespot en opgelost worden. We hebben liever geen deal, dan een slechte deal”, zegt Martijn. “In deze materie is vertrouwen de basis. Iedereen moet achter de transactie staan.”

Open, eerlijk en correct

Er bestaat geen standaard model om aan overnamebemiddeling te doen. Goed luisteren en van verschillende markten thuis zijn is de boodschap. Wat wil de overlater? Volledig verkopen, groeikapitaal zoeken of een herinstap in het kapitaal? “Zowel het economische en fiscale, als het juridische aspect komen sterk aan bod”, zegt Martijn. “Maar je moet ook wat thuis zijn in de psychologische kant van het verhaal en emotioneel objectief en flexibel zijn. We zijn bruggenbouwers tussen kopers en verkopers. Dagelijks staan we met verschillende kopers en verkopers in contact, waardoor we beide partijen goed aanvoelen en de markt goed kennen.”

Vaste klanten heeft O.B.A. dus niet. Het bedrijf groeide in meer dan dertig jaar door mond-tot-mondreclame en is klaar om verder te groeien. “We vinden een goed contact met iedere partij dan ook heel belangrijk en werken graag constructief samen. Een deal is nu eenmaal geven en nemen. Door onze onafhankelijkheid zijn we objectief. We kunnen flexibel ingezet worden, zijn meteen to the point en dienen ieder belang van onze klanten. Door ons sterke netwerk en onze brede ervaring in verschillende sectoren groeiden we uit tot een bekende en serieuze partij voor overnamebemiddeling.”

terug naar overzicht