De bruggenbouwer tussen overlater en overnemer
Overnamebemiddeling en Advies Over O.B.A. Overlaters bieden aan Overnemers zoeken Bedrijfswaardering Overnamenieuwsbrief Referenties
 

Voka - mei 2017

Alexander Maroy neemt na Nusect nu ook Topinsect over

Zeggen insecten u niets? Kan best, maar zelfs achter die wezens kan een hele business schuilgaan. Alexander Maroy van Nusect in Sint-Eloois-Winkel weet er alles van. Hij anticipeert als jonge starter toch als een volbloed ondernemer op de spectaculaire groei die hij in de sector verwacht.

De buffalowormen van Topinsect
De buffalowormen zijn larven van Alphitobius Diaperinus. Door hun hoge gehalte aan eiwitten en laag vetgehalte zijn ze zeer voedzaam. Buffalowormen zijn minder hard dan bijvoorbeeld meelwormen en dus ook beter verteerbaar. Door hun nootachtige smaak zijn vooral kleinere vogels er gek op. De buffalowormen worden bij Topinsect gekweekt op granen en groenten, zonder toevoeging van andere producten. Door ze te koken en te schokvriezen
worden ze quasi steriel.

Eerst de aartsmoeilijke studies van veearts afmaken, later een actieve loopbaan als dierenarts uitbouwen en vervolgens kiezen voor het ondernemerschap: het was in het geval van Alexander Maroy een droomkeuze. “Ik was als dierenarts vooral actief voor het bedrijf Vanden Avenne, actief in de veevoeders”, vertelt de uit Zwevegem afkomstige Alexander Maroy. “Onder meer met dank aan Patrick Vanden Avenne pikte ik heel wat mooie verhalen op over onversneden ondernemerschap. Dat sprak me wel aan. Ik droomde zoals wel meer West-Vlamingen van een eigen bedrijf.”

Sinds de zomer van 2016 is het zover. “Het stond in de sterren geschreven dat ik zou ondernemen in de landbouw, de voeding of de paramedische sector”, aldus Alexander Maroy. “Deloitte was discreet op de hoogte Alexander Maroy van mijn ondernemersdroom. Zij waren het die kwamen aankloppen met de opportuniteit bij de insectenkwekerij van Didier Bostoen uit Sint-Eloois-Winkel, een kmo van pakweg tien man en goed voor een omzet van 1,8 miljoen euro. Dat kon al tellen als eerste stap. Het bedrijf was vooral gespecialiseerd in het aanleveren van levende insecten naar groothandels in PET-food, maar ook de Zoo van Antwerpen is klant.”

Naar één site

Wie eens gebeten is door de microbe van het ondernemerschap, wil meer. Onlangs nam Alexander Maroy een tweede bedrijf over: Topinsect uit Meulebeke. “Het bedrijf kweekt zogenaamde buffalowormen en vriest allerlei insecten in die dienen als voedsel voor vogels, reptielen en amfibieën. De zaakvoerders, het echtpaar Frank Deblaere en Carine Ghysel, had geen opvolgers. Frank is de zestig aan het naderen en wilde in schoonheid afscheid nemen, met waarborgen dat zijn levenswerk niet zou verloren gaan. Dat willen wij graag
waarmaken.”

In de wetenschap dat één plus één meer is dan twee, mag hij zich met zijn bvba Nusect al na één jaar marktleider noemen in België. “De twee bedrijven samen zijn goed voor om en bij de 3 miljoen euro”, aldus Maroy. “Nu zijn we nog gevestigd op twee locaties in Meulebeke en Sint-Eloois-Winkel. Daar wil ik in het kader van meer efficiëntie verandering in brengen door de activiteiten op één nieuwe site samen te brengen. In Geluwe hebben we een eigen stuk grond liggen in agrarisch gebied. Daar een nieuw te bouwen kwekerij opzetten is één mogelijkheid. Een andere optie is om in een bestaand gebouw in te trekken. We bekijken het. Feit is dat deze sector nog enorm veel groeipotentieel heeft. Zelfs als je insecten alleen maar bestempelt als voedingsmiddel voor de petfood industrie, zijn de opportuniteiten legio. Ik geef maar één voorbeeld: voor honden en katten is dit een lekkernij die nog niet werd aangeboord. Maar ook de aquacultuur is vragende partij.”

En of insecten zoals in Azië of nu ook Zwitserland potentieel hebben om door te breken op de klassieke voedingsmarkt? “Europa is terzake zeer terughoudend”, weet Maroy. “Een EU-wetgeving zie ik niet tot stand komen voor 2020. De Belgische wetgeving terzake is wel min of meer vooruitstrevend. Ons land voert een soort gedoogbeleid onder voorwaarden. Maar ik ben ook niet naïef. Ik denk dat insecten nooit in groten getale als dusdanig op ons bord terechtkomen. Maar waar ik wel rotsvast in geloof, is dat ze vroeg of laat zullen doorbreken als verwerkte substantie in bijvoorbeeld energierepen of in proteïnerijke eetwaren. Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat insecten prima scoren: als gezonde eiwitbron en als ecologische component. Ze zijn duurzamer dan soja of vismeel bijvoorbeeld.”

Dealen in overnames

Alexander Maroy is in ijltempo van veearts geëvolueerd naar een ondernemer die elke dag de kneepjes van het vak wat meer onder de knie krijgt. Twee bedrijven overnemen zonder voorkennis of ervaring is niet niets. “Bij de beide overnames kon ik rekenen op het advies en de expertise van het Kortrijkse Accofisc”, vertelt Alexander Maroy nog. “Ook OBA uit Kortrijk zat bij mijn laatste overname mee aan tafel. Een positieve ervaring.”

En in welke sector zijn bedrijven thuis horen? De agro- of de voedingssector? “Volledig in de landbouwsector”, zegt Maroy terwijl een dot van een sprinkhaan zich op onze jas nestelt. Duidelijk de landbouwsector dus. (KC - Foto’s Kurt)

www.nusect.be | www.topinsect.net

 

De bruggenbouwer tussen overlater en overnemer


O.B.A. cvba Beheerstraat 49 B-8500 Kortrijk T: 056/35 78 24 F: 056/35 83 49 E-mail: info@oba.be • BTW BE 0435.588.495 RPR Kortrijk
Privacy beleid
Twitter Linkedin  
tales.be | SEO by bSeen